Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

30η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών


Για τους λάτρεις της μοτοσικλέτας και της Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Μοτοσικλετιστών που γίνετε κάθε χρόνο το τριήμερο του αγίου πνεύματος, έτσι και φέτος όπως έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο , έγινε αυτή η Συγκέντρωση η 30η κατά σειρά . Επειδή όμως δεν μπορέσαμε να συμμετάσχουμε και εμείς σας παραθέτω ένα άρθρο από τον φίλο και γνωστό δημοσιογράφο Η. ΝΤΕΒΕΛΗ και το διαδικτυακό περιοδικό του motorsite.gr.
Αρχικά όλα έδειχναν ότι η «Πανελλήνια» θα γίνει στον Λαγκαδά, αλλά ο κίνδυνος ατυχημάτων στις μεγάλες ευθείες της γύρω περιοχής ήταν ο βασικός λόγος που προβλημάτισε τους διοργανωτές. Η μεταφορά της 30ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Μοτοσυκλετιστών την τελευταία στιγμή στο πανέμορφο νησί της Σκιάθου έγινε σε μία προσπάθεια της ΜΟΤΟΕ να ελέγξει την εκδήλωση περιορίζοντας τα προβλήματα των τελευταίων ετών.Οι οργανωτές έλπιζαν ότι η αναγκαστική μεταφορά με τα πλοία της γραμμής θα λειτουργούσε ως ένα πρώτο φίλτρο που θα περιόριζε το μέγεθος της εκδήλωσης, κάνοντας ευκολότερη την συνολική διαχείριση της. Από την άλλη η έλλειψη μεγάλων δρόμων πίστευαν ότι θα απέτρεπε τους πιο θερμόαιμους να πάνε αφού δεν θα υπήρχαν ευθείες για να γίνουν κόντρες. Επίσης το ότι το camping που θα φιλοξενούσε τελικά την ΠΣΜ δεν είχε μέσα ίχνος ασφαλτοστρωμένου δρόμου δεν ευνοούσε καθόλου την επικίνδυνη οδήγηση και τα burnout που ενοχλούν κάθε φορά τους πιο κλασσικούς ταξιδιώτες που στηρίζουν ακόμη την εκδήλωση. Αυτοί ήταν οι λόγοι που η ΜΟΤΟΕ απέρριψε την τελευταία στιγμή μία πολύ δελεαστική πρόταση του δήμου Λαγκαδά που ήθελε να φιλοξενήσει την Πανελλήνια.
Όταν έφθασα την Πέμπτη το πρωί στο λιμάνι του νησιού, τα πράγματα έδειχνα ήρεμα και φαντάστηκα ότι ίσως και να πετύχει το πείραμα της Σκιάθου. Το ίδιο απόγευμα όμως ξαναβρέθηκα στο λιμάνι για να φωτογραφήσω τις απογευματινές αφίξεις των πλοίων της γραμμής και είδα μία ομάδα υποδοχής με βγαλμένες τις εξατμίσεις των μοτοσυκλετών τους που δούλευαν με σκασίματα στους κόφτες. Οι κάτοικοι του νησιού παρακολουθούσαν αναστατωμένοι τα όσα συνέβαιναν και άκουγαν έντρομοι ότι περιμέναμε τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον πενταπλάσιο αριθμό μοτοσυκλετιστών στο νησί.Βλέπετε όταν ζεις σε μία ήσυχη κοινωνία και έχεις περάσει στο νησί έναν απόλυτα ήρεμο χειμώνα, τους δέκα τύπους με τα περίεργα κουρέματα, τα τατουάζ και τις μοτοσυκλέτες που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο, μάλλον σαν επιδρομή επικίνδυνων βαρβάρων τους βλέπεις. Και δεν είναι περίεργο όταν ακούς και τα σκασίματα άκαυτης βενζίνης από τις ανοιχτές εξατμίσεις που μοιάζουν με πυροβολισμούς!
Απογοητευμένοι οι άνθρωποι της ΜΟΤΟΕ κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να περιορίσουν το φαινόμενο αλλά κάθε καράβι έφερνε εκατοντάδες μοτοσυκλέτες και προσέθετε μερικούς ακόμη στην παρέα που δημιουργούσε πανικό στους κατοίκους του νησιού.
Οι πρώτες ώρες ήταν οι πιο δύσκολες γιατί ο πανικός δημιούργησε παραπληροφόρηση στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής.
Μιλούσαν λοιπόν για επιδρομή στο νησί, για νεκρούς Άγγλους, για συμπλοκές και άλλες βλακείες που αναπαρήγαγαν τυχάρπαστοι δημοσιογραφίσκοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν πιασάρικες ειδήσεις με λίγο αίμα, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν βόλευε το σεξ. Το μόνο πραγματικό έκτροπο, ήταν η στιγμή που ο αντιδήμαρχος βρέθηκε στη θάλασσα μετά από την ατυχία του να δημιουργηθεί αψιμαχία με μία παρέα μεθυσμένων.
Όταν έφθασα την Πέμπτη το πρωί στο λιμάνι του νησιού, τα πράγματα έδειχνα ήρεμα και φαντάστηκα ότι ίσως και να πετύχει το πείραμα της Σκιάθου. Το ίδιο απόγευμα όμως ξαναβρέθηκα στο λιμάνι για να φωτογραφήσω τις απογευματινές αφίξεις των πλοίων της γραμμής και είδα μία ομάδα υποδοχής με βγαλμένες τις εξατμίσεις των μοτοσυκλετών τους που δούλευαν με σκασίματα στους κόφτες.
Οι κάτοικοι του νησιού παρακολουθούσαν αναστατωμένοι τα όσα συνέβαιναν και άκουγαν έντρομοι ότι περιμέναμε τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον πενταπλάσιο αριθμό μοτοσυκλετιστών στο νησί.Βλέπετε όταν ζεις σε μία ήσυχη κοινωνία και έχεις περάσει στο νησί έναν απόλυτα ήρεμο χειμώνα, τους δέκα τύπους με τα περίεργα κουρέματα, τα τατουάζ και τις μοτοσυκλέτες που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο, μάλλον σαν επιδρομή επικίνδυνων βαρβάρων τους βλέπεις. Και δεν είναι περίεργο όταν ακούς και τα σκασίματα άκαυτης βενζίνης από τις ανοιχτές εξατμίσεις που μοιάζουν με πυροβολισμούς!
Όσοι λοιπόν αποφάσισαν να μείνουν στο camping Ασέληνος δεν αντιμετώπισαν αυτή τη φορά προβλήματα με θόρυβο και αρνητικές συμπεριφορές. Σε αυτό τον τομέα η ΜΟΤΟΕ πέτυχε τον στόχο της. Το πρόβλημα με τον χώρο του camping όμως ήταν άλλο. Επειδή δεν λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές. Ρεύμα για παράδειγμα δόθηκε με γεννήτριες, με τα μπάνια υπήρχαν κάποια θέματα και κυρίως δεν υπήρχε μέσα στον χώρο ούτε καντίνα για νερά και σάντουιτς. Όσοι πλήρωσαν λοιπόν το αντίτιμο που αντιστοιχούσε για να μείνουν εκεί, ήταν τα μέλη και οι φίλοι της ΜΟΤΟΕ που ήθελαν να την στηρίξουν οικονομικά και οι φανατικοί της Πανελλήνιας που ήθελαν να την ζήσουν από κοντάΣύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου, περισσότερες από 1300 μοτοσυκλέτες πήγαν στο νησί τις ημέρες της μοτοσυγκέντρωσης (υπολογίζονται περίπου σε 1700 άτομα). Λιγότερες από 400 δήλωσαν διαμονή μέσα στο camping (490 άτομα)

Αν σκεφθούμε ότι τα μέλη της ομοσπονδία πλήρωναν 30€/άτομο και τα μη μέλη 60€/άτομο για όλο το τετραήμερο, σε σύγκριση με τα δωμάτια του νησιού που είχαν κόστος από 25€ τη βραδιά και το οργανωμένο camping που χρέωνε 15€ τη μέρα για δύο άτομα με μηχανή, μάλλον πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να στηρίξουν με την διαμονή τους την ΜΟΤΟΕ.
Το σίγουρο είναι ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΟΤΟΕ δούλεψαν σκληρά σε αυτή την Πανελλήνια, όχι τόσο μέσα στον χώρο που την φιλοξενούσε, όσο έξω από αυτόν.

Σε συνεργασία με τον Δήμο, την Αστυνομία και το Λιμενικό, προσπαθούσαν να ελέγξουν και να περιορίσουν τις ακραίες συμπεριφορές. Σχεδόν μόνιμα υπήρχε στο κέντρο της Σκιάθου ομάδα περιφρούρησης που δεν είχε ως προτεραιότητα την αστυνόμευση αλλά όπου χρειαζόταν, λειτουργούσε κυρίως πυροσβεστικά για να αποφευχθούν ακρότητες και εντάσεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν κατάφεραν με την επιλογή της Θάσου να απομακρύνουν την μειοψηφία που δημιουργεί την φασαρία και χαρακτηρίζει την εκδήλωση μετατρέποντας την σε ένα ανεπιθύμητο γεγονός για τα περισσότερα μέρη που το φιλοξενούν. Κατάφεραν όμως να διατηρήσουν ήρεμο το κλίμα μέσα στο camping και να αποτρέψουν τις κόντρες και τα ατυχήματα, που ήταν το πιο σημαντικό.
Έγιναν και όμορφα πράγματα στην φετινή μοτοσυγκέντρωση.

Ένα από αυτά ήταν η παρουσίαση του βιβλιού «27 Πανσέληνοι» από τον Ηλία Βροχίδη που έκανε ένα μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι μακριά από τον δυτικό πολιτισμό με ένα HONDA XR 250.

Στις καθιερωμένες απονομές έγινε αναφορά σττους τοπικούς φορείς που βοήθησαν, στις λέσχες που συμμετειχαν και στο βιβλίο που ετοιμάζει ο Άγγελος Σινάνης για τα 30 χρόνια της Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Μοτοσυκλετιστών. Συγκίνηση όμως προκάλεσε η παρουσία του κου Γιάννη. Του φανατικού μοτοσυκλετιστή και ταξιδιώτη που συνεχίζει να γράφει χιλιόμετρα επάνω στη σέλα παρά το ότι γιόρτασε πριν λίγες ημέρες τα 77 του χρόνια!
Το ωραιότερο κομμάτι όμως της 30ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Μοτοσυκλετιστών ήταν το βράδυ της Κυριακής όπου μαζί με τις απονομές, έγινε και μία σειρά από εκπληκτικές συναυλίες. Στην παραλία Ασέληνος, στον κατάμεστο χώρο που μας φιλοξένησε με τον φόβο των καιρικών συνθηκών, γίναμε μία μεγάλη και ζεστή παρέα. Μία παρέα που μας θύμισε παλιές καλές ημέρες, όταν η Πανελλήνια βρισκόταν στην ακμή της και όσοι πηγαίναμε χαιρόμασταν την κάθε στιγμή. Την εποχή που περνούσαμε την πύλη της και όσο διαφορετικοί και αν είμασταν, κολλούσαμε μεταξύ μας και δημιουργούσαμε ένα όμορφο ψηφιδωτό, δείχνοντας στους υπόλοιπους την όμορφη εικόνα του μοτοσυκλετισμού που μας ενέπνεε.
Το μάζεμα της μεγάλης και όμορφης παρέας που προέκυψε το τελευταίο βράδυ, δημιούργησε μια θετικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που ενέπνευσε τους μουσικούς που έπαιξαν. Σπύρος Γραμμένος, Mατωμένα Τριαντάφυλλα, Κώστας Κετσέρης & Trape Happines έβαλαν την δική τους πινελιά εκείνο το βράδυ. Ο Ηλίας Ζαίκος με τους Blues Wire όμως μας ξεσήκωσαν αφού εμφανίσθηκαν με πολύ κέφι και μας μετέφεραν απίστευτη ενέργεια. Την καλή διάθεση μας αξιοποίησαν στη συνέχεια με τον καλύτερο τρόπο οι τακτικοί πια στις Πανελλήνιες, Λάκης Παπαδόπουλος και Γιάννης Γιοκαρίνης
Κάτι εντελώς ξεχωριστό για την επετειακή ΠΣΜ των τριάντα χρόνων, ήταν ο γάμος που έγινε κατά την διάρκεια της. Η Χρύσα και ο Σταύρος που έρχονται κάθε χρόνο πια στην Πανελλήνια, αποφάσισαν να κάνουν τον πολιτικό γάμο τους στη Σκιάθο, με κουμπάρο τον πρόεδρο της μοτολέσχης Καβείρων από την Δράμα και παράνυμφο το διάσημο πια boxer τους τον Άρη.
Πάντως την τελευταία ημέρα κάποιοι από τους ντόπιους έλεγαν ότι έπρεπε να μείνουμε περισσότερες ημέρες: « Μετά από το πρώτο σοκ σας συνηθίσαμε. Τώρα θα περνούσατε καλύτερα. Σε τελική ανάλυση ζωντανέψατε το νησί και ενισχύσατε τους επαγγελματίες που δυστυχώς παρά το τριήμερο δεν θα είχαν την αναμενόμενη δουλειά λόγω κρίσης. Αν εξαιρέσουμε εσάς τα καράβια δεν έφεραν καθόλου κόσμο!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου